Doofblind zijn: door de ogen van Bert

Bert heeft het Usher syndroom type 1. Hij is doof en zwaar slechtziend. Maar dat houdt hem niet tegen om te doen wat hij graag doet: watersport. Hij heeft een talent voor masseren, dus koos hij een voor de hand liggend beroep: sportmasseur. Bert vertelt wat Doofblind zijn voor hem betekent en over zijn dromen.

Doofblind, ja dat ben ik, maar wat betekent Doofblind? Ik ben doof geboren, maar ik hoor nog een beetje met mijn cochlear implantaat. Ik loop met een witte stok, maar ik kan nog een beetje zien in een kleine koker. Doofblind betekent NIET dat je minder waard bent dan een ander. Heel wat mensen denken dat doofblinden niets kunnen. Maar ze kunnen juist heel veel. Doofblind zijn biedt juist tal van magische vaardigheden die horende en normaal ziende mensen niet hebben.

Vandaar mijn beroep: vele mensen zeiden dat mijn handen de pure gouden kwaliteit bezitten van een professionele kinesitherapeut die jarenlang moet studeren en oefenen om hetzelfde te kunnen. Ik voel zelfs veel beter wat er onder de huid ligt en hoe ik het moet masseren. Omdat ik doofblind ben, heb ik een zeer goed ontwikkelde tastzin. Een goede massage geven ligt dus in mijn aard. Bovendien help ik graag mensen met fysieke problemen en sportblessures.

Wie zegt dat doofblinden niet aan sport kunnen doen, heeft het mis. Waarom zou een doofblinde niet kunnen surfen? Of een marathon lopen? Of judo? Niemand kan hierover oordelen. Iedereen kan het proberen, met of zonder beperking. Iedereen heeft zijn eigen tempo, je kan zien hoe het evolueert. Iedereen moet de kans grijpen om te doen wat hij wil.

Van kinds af aan heb ik kriebels voor watersporten en wateractiviteiten. Surfen, waterski, duiken, kajak, rafting… ik heb het allemaal gedaan. Ik heb een jaar zwemles mogen geven aan dove kinderen in Brussel. Dat was super leuk. Ik zou graag nog les geven. Waarom zou een doofblinde niet kunnen lesgeven? Ervaring en die ervaringen kunnen delen, dat is het belangrijkste.

Ik ben al jaren lid van Recreas Watersport. We komen regelmatig samen bij De Gavers (een meer in Geraardsbergen) of in Hombeek bij WindSurfClub Alleman. Omdat mijn prestaties vlot verliepen, hebben ze mij zelfs gevraagd of ik mee wil werken in het bestuur van Recreas Watersport. Daar heb ik ‘ja’ op gezegd. Het is een heel leuk team en ik ben blij dat ik erbij ben.

Bert staat op zijn hoofd op een surfplank
Bert staat op zijn hoofd op een surfplank

Ook op vakantie zoek ik graag een uitdaging op. Waterski, duiken of een minder natte sport. Ik ga graag op vakantie: zo kan ik onbekende plekken in de wereld ontdekken. Niets zo zalig als een trektocht in de bergen en kamperen. Of fysiek zware activiteiten met  een groep mensen (met of zonder beperking) bij hoge temperaturen. Maar ook watersport in warme landen en duiken in tropische zeeën vind ik heerlijk. Op mijn reizen leer ik heel wat mensen over de hele wereld kennen: horenden, doven en doofblinden. Ik heb nu veel doofblinde vrienden in Amerika, Canada en Zuid-Amerika. Ik ga graag alleen op vakantie, of samen met vrienden. Niet gemakkelijk voor iemand met Usher, maar ik wil ervoor blijven gaan.

Er is nog veel dat ik wil doen. Eén van mijn grootste dromen is de hele wereld zien voor ik volledig blind word. Voor een jaar op wereldreis. Een ander droom is gaan studeren en wonen in Amerika. De doofblindenwereld in Amerika staat veel verder dan in ons land en onze buurlanden. Ik ben 3 keer in Amerika geweest en ik heb genoeg gezien en gevoeld. Als ik niet binnen een jaar een voltijdse job vind, ga ik naar Amerika om te studeren. Ik weet niet hoe traag of vlug mijn ogen achteruit gaan, dus ik heb geen tijd te verspillen. Anders is het te laat.

Bert