Ben jij een ‘Ik-stop-voor-blinden-chauffeur’?

Slechtziende met witte stok bij zebrapad met tekst "Ik-ben-een-ik-stop-voor-blinden-chauffeur. En jij?'

Blinden en slechtzienden met een witte stok of een geleidehond hebben op het zebrapad altijd voorrang. Auto’s, fietsers en motorrijders moeten blinden en slechtzienden steeds ongehinderd laten passeren. Een witte stok is fluorescerend en is ook in het donker zichtbaar. Ook de geleidehond draagt een fluorescerend tuig.

Helaas weten weinig mensen dat ze moeten stoppen voor een overstekende blinde of slechtziende persoon. Nog gevaarlijker wordt het als de slechtziende persoon ook doof of slechthorend is. De kans is groot dat zij je niet zien en horen aankomen. Enkele mensen met een auditief-visuele beperking vertellen over hun ervaringen met auto’s. Soms is de straat voor hen levensgevaarlijk. Ook zij willen meer veilig verkeer.

Peter is  volledig doof en blind, maar dat belet hem niet om alleen naar de winkel of het station te gaan. Hij herinnert zich een paar gevallen waar hij nét niet het slachtoffer was van een zwaar verkeersongeval. Zoals die keer dat hij boodschappen ging doen bij de kruidenier in de Naamsestraat in Leuven. Ter hoogte van het Heilig Hart-ziekenhuis is er een zebrapad en daar wou hij de straat oversteken. Peter ging voor het zebrapad staan en vormde met zijn lichaam, arm en witte stok de bekende driehoek die aangeeft dat een blinde wil oversteken. Automobilisten en fietsers die een blinde of slechtziende in die houding zien staan moeten stoppen zodat hij veilig kan oversteken. Peter wachtte een tiental seconden en net op het moment dat hij effectief wou oversteken en zijn stok vooruit stak, voelde hij een personenauto voorbij razen. Had hij een fractie van één seconde eerder de stoep verlaten dan was hij er geweest. Peter was enorm geschrokken van zoveel agressie. Nu durft hij niet meer alleen een straat oversteken, ook al weet hij dat er een zebrapad is.

Anne is zwaar slechtziend en doof aan één oor. Ze stond met haar geleidehond én haar witte stok aan het zebrapad te wachten om over te steken. Een fietser stopte netjes en de auto achter de fietser stopte ook. Net op het moment dat Anne overstak besliste de automobilist om toch door te rijden. Hij gaf gas, stak de fietser voorbij en reed vlak voor Anne door. Het had maar één haartje gescheeld… Anne is echt blij dat ze nog iets kan zien en horen en dat ze tot hiertoe altijd net op tijd kon stoppen.

Tinne is slechthorend en slechtziend. Ze ging ’s avonds na een feestje in Antwerpen naar huis. Onderweg moest ze de Gemeentestraat oversteken om naar het station te gaan. Er was geen verkeerslicht aan het zebrapad. Ze maakte met haar witte stok en haar lichaam de driehoek om aan te geven dat ze over wou.  Niemand was zo vriendelijk om even te stoppen. De auto’s raasden voorbij en ze durfde niet oversteken. Na enkele minuten wachten kwam een vriendelijke voorbijganger langs, die haar hielp oversteken.

Meer informatie