Doofblinde advocate ontmoet president Obama in het Witte Huis

Op 20 juli 2015 werd in het Witte Huis de 25ste verjaardag van de Americans with Disabilities Act (ADA) gevierd. Dit is een Amerikaanse wettekst waarin de rechten van personen met een handicap werden opgenomen. Haben Girma, een doofblinde advocaat, deelt haar persoonlijke verhaal en legt uit hoe de ADA Amerikanen met een handicap helpt barrières te doorbreken.

President Obama typt een tekst voor de doofblinde Haben Girma
Haben Girma en president Obama

Voor president Obama was dit de eerste keer dat hij met een doofblinde communiceerde via een toetsenbord en een digitale brailleleesregel. Toch stapte hij zonder problemen over van spreken naar schrijven. Tijdens dit gesprek kon Haben zijn oprechte warmte en aandacht voor mensen ervaren, en zijn overtuiging dat mensen met een handicap geen hindernissen mogen ervaren bij het nastreven van hun dromen.

President Obama vertelde een ontroerend verhaal over zijn schoonvader die multiple sclerose had. Obama’s schoonvader kwam zelden buiten, omdat hij geen overlast wilde veroorzaken met zijn handicap. Dit was nog voor het Amerikaanse Congress het ADA goedkeurde. Met dit verhaal herinnerde de Amerikaanse president ons eraan dat er niet alleen externe barrières, maar ook interne barrières afgebroken moeten worden. Hij wil ook de hele wereld aanmoedigen om meer te doen voor toegankelijkheid voor mensen met een handicap.

Als doofblinde studente zag Haben advocaten die de ADA-wetgeving gebruikten om de sociale houding te veranderen. Deze advocaten verwezen telkens naar de ADA als ze aan technologie-ontwikkelaars moeten uitleggen waarom het ontwerpen van toegankelijke gebouwen voor mensen met een handicap noodzakelijk is. De ADA-wetgeving werd ook gebruikt om te zorgen voor meer ondertiteling en om een groot informaticabedrijf te dwingen hun site toegankelijk te maken voor slechtziende en blinde Amerikanen.

Het succes van deze advocaten inspireerde Haben om hetzelfde te doen. Ook zij stootte vaak op obstakels in de digitale wereld. Niet vanwege haar beperkingen, maar vanwege de houding van ontwikkelaars die de toegang voor mensen met een handicap niet belangrijk vinden. Nu werkt Haben Girma bij de Disability Rights Advocates. Als advocate hielp ze een juridische overwinning te behalen bij een besluit dat de ADA-wetgeving ook geldt voor e-commerce.

Vijfentwintig jaar na de ADA, pleiten advocaten nog steeds tegen de houding van technologiebedrijven, die blijven volhouden dat toegankelijkheid voor mensen met een handicap niet noodzakelijk is. Gezien de toename van online diensten in de wereld van vandaag, moeten mensen met een beperking blijven opkomen voor hun recht op toegankelijkheid van informatie.

Over Haben Girma

Haben Girma is van Eritrean-Amerikaanse afkomst. Haben en haar broer zijn allebei doofblind geboren. Als kind werd haar broer niet toegelaten op een Eritreanse school. Nadat Habens ouders naar Californië emigreerden, ontdekten ze dat ze in Amerika hun kinderen wel naar school konden sturen. Haben ging naar een openbare school, waar ze ook brailleles kreeg. Ze volgde middelbaar onderwijs in het Lewis & Clark College in Oregon. Daarna ging Haben rechten studeren op Harvard (een Amerikaanse universiteit). In 2013 studeerde ze af als advocaat.

Bron: Blog Witte Huis, 27-07-2015
Website van Haben Girma (Engelstalig)
American Disabilities Act (wetteksten)